Gladsheim

Jorun hade just berättat färdigt sagan om Den glada duvan som aldrig var ledsen. Barnen stojade runt hennes ben och gråfoten Mira spelar nu upp till dans. Barnen Hassel är genast med och rör sig till musiken, och de yngre hänger på.

Dansen går från sagotältet bort mot värdshuset Den Stegrande Galten där Klan Korp sluter an med munkarna från Köln i en glad men något stel långdans. Birk och de övriga handelsresande suonerna var just i färd att fira den senaste lyckade handelsresan längs trollstigen till Härjedalen med ett stop mjöd eller fem, greppar sina horn och stop och dansar med, medan mjödet skvätter hit och dit i färden bort mot ringen där Skallagrims nornor börjar klappa i takt. Här vänder dansen och går ner förbi hövdingens hus mot Lort-Eriks hus. Hövdingen Skeja ler blekt åt spektaklet och inne i husets mörker skymtar Blodsol vakandes. 

Då får Jorun syn på lilla Magna som tultar mot skogsbrynet. Med snabba steg fångar hon upp Magna i famnen, kastar henne högt upp i luften så hon tjuter av skratt och sedan fångar henne. Unga Levi som sett på får en rynka i pannan.

Varför får vi inte gå in i skogen längre? Det var ju jättelänge sedan vi…

Längre hinner han inte förrän Jorun snabbt avbryter honom, ”Vi har ju jätteroligt här nu! Vi kan leka ”alla glada fiskar simmar” – är ni med nu?” 

Alla barn och många av de vuxna slänger sig med glättig iver in i leken medan andra dansar vidare till Miras glada toner. Ingen nämner skogens onaturliga tystnad. Ingen nämner att inget hörts, varken gott eller ont, från vänner och släktingar som for i västerled. Det var länge sedan skeppen seglade. Ingen talar om det belägrade Nidaros. Nej, glada lekar och vackra sagor. God mat och dryck, fest och härlig stämning. Mjöd från värdshuset och Silverrunans nybakade kakor. 

Låt inte tanken hinna i kapp. Och se för allt i världen inte åt skogen. Bara Levi står en stund kvar och tittar mot skogsbrynet med en känsla av att träden sluter sig tätare. Skogen känns tystare men mörkare än vad den varit innan – det är något som inte stämmer, men ingen verkar vilja tala om vad…