Trollblodsambitioner

Hon saknade Mörkland. Där hade hon varit Um za Bolg, klanens fruktade magiker och gudarnas språkrör. Hon hade haft klanens hövding i ett järngrepp. Men så kom katastrofen med mörker och eld från skyn. Mot detta hade varken de mäktigaste krigarna eller olog-hai en chans. Inte ens dushatarerna hade mycket att sätta emot. Allra minst Um za Bolg. Hon hade spelat högt och förlorat. 

Som svag men skriftlärd fanns det inte många vägar till framgång i Mörkland, men hon hade hittat en, och lurat alla att hon kunde hantera de magiska krafterna och hade fått dem att tro att hon talade med gudarna. Hon hade varit en dushatar, en falsk dushatar visserligen men ändock en dushatar.

Från en dag till en annan rämnade det fantastiska nät av lögner och klanen insåg sanningen. Från den dagen var hon inte Um sa Bolg längre, nu hade hon blivit Shurr-Skessa, dabogul och på flykt. Hon har fått utstå spott och spe, men i söder i det som kallas Dryshroz, verkade det finnas möjligheter för någon som är listig och hänsynslös. Dryshroz, platsen där de grisrosa och svaga människorna kallade Gladsmark hade de oorganiserade trollbloden och trollen som flytt Mörkland åter organisera sig. Det var heller inte bara zahai från Mörkland, svarblod från öster och söder hade också börjat söka sig dit. Dryshroz höll på att utvecklas till vad Mörkland en gång varit. Hon visste att om hon var slug att hon åter skulle kunna bli fruktad. 

Hon skulle åter ta sig till toppen. Med rätt lögner och symboliska föremål var det fullt möjligt att slå i de korkade och rädda zahai att följa henne. Med mausk och förnöjelse skulle hon först köpa deras lojalitet. De hade smugit sig fram frustrerande långsamt., men nu stod hon i skogsbrynet med sin armé och blickade ut över Nidaros. De hade sett hur människorna samlat sina krigare och gjort sina skepp redo att fara på en stor expedition. Tarki snagas som hon förhört enligt konstens alla regler hade berättat för henne att tarkihärskaren skulle sända sina krigare att plundra golugi långt i väster. Medan krigarna var borta skulle hennes arme plundra staden på allt av värde och det skulle finnas tarkikött och förnöjelse till alla. 

Visst vattnades det i munnen på Shurr-Skessa när hon tänkte på allt människokött och mjöd som fanns i Nidaros. Guld och andra skatter lockade henne också. Men allt det kunde hon låta de andra få, det var ett bra sätt att smörja de mest motsträviga. Dessutom var hon bara ute efter en sak. Kronjuvelerna. Föra att krönas till klanledarnas ledare i Mörkland och Dryshroz krävdes kronjuveler. Med tarkikungens magiska krona och riksäpple i sin hand skulle hon äntligen kunna krönas till mabrotnosh. 

Ja Mabrotnosh Shurr-Skessa den Första lät bra.

Svartiska ord

bolg = blodig

dabogul = förvisad

drysh = nytt

dushatar = magiker

golugi = alver

Mabrotnosh = drottning

mausk = kött

olog-hai = trollblodstroll

roz = land

shurr = piss

skessa = trollkvinna

snaga = slav

tark = människa

tarki = människor

um = namn

za = det, den

zahai = folket, alla trollblod