Trollblod

Ilur za uruk radbûrz brogatari jiggat tala za trîz!” väste Dabub tyst till sig själv före han tog ett djupt andetag och steg in i gläntan. 

Han avskydde situationen han befann sig i. Men nöden hade ingen lag. Han hade lämnat armén som fortfarande belägrade tark-hålan Nidaros med en handfull likasinnade för att sätta upp en liten egen verksamhet i Dryshroz. Shurr-Skessa var en usel shumdûrauk. Bara shakropat, shakropat, shul, shul, shul och ingen aktion, ingen strid.

Planen hade varit att ta sig till Dryshroz och lägga beslag på någon gammal håla och sedan leva det goda livet, råna förbipasserande, äta tark mausk och burzghâshat. Men det hade börjat dåligt. Skithögen Zugzug hade visat sig vara en…ja skithög. Hans hejdukar också. Så nu var det bara han och Globb kvar. 

Skogen hade blivit mörkare och farligare än tidigare tarkvôglati i varje ferkat träd och bag skugga, skrämmande och spökligt voglatskrikitarzâi i dimmorna och grisskinnen kontrollerade trollstigarna till Mörkland. Men värst av allt så hade ferk-skobolderna tagit över varenda gamalt zahai näste. varenda håla var numera fyllda av stinkande skobolder. Röveri och övriga livsnödvändig verksamhet var så gott som omöjliga, om inte iiphai ger sitt godkännande. Det var därför han och Globb var här i denna förbannade gläntan. För att förhandla med råttkungen Yip, det aset. 

Svartiska ord i texten:
bag = bajs, skit
brogatar = råtta
burzghâshat = dricka sprit
Dryshroz = Gladsmark
ferkat = förbannade
iiphai = skobolderna
mausk = kött
radbûrz = borta
shakropat = stop, vänta
shul = vänta
shumdûrauk = general, krigsledare
tala = på
tark = människa
tarkvoglat = mylkatt
trîz = bord
ilur = when
uruk = orch
voglatskrikitarzai = fiolspel