Nyhetsbrev

Domens Nyhetsbrev #3

April 2023

Nu närmar sig lajvet med stormsteg. Håll koll i din mailbox för information, frågor och uppdateringar från oss arrangörer. 

Glöm inte att du senast 1 maj måste blivit medlem i föreningen Berghemsvänner. Är du inte medlem förlorar du din plats på lajvet. Har du betalat familjeavgift? Kom ihåg att ni då måste anmäla samtliga familjemedlemmar! Även barn. Här är en länk till anmälningssidan: https://ebas.sverok.se/signups/index/5915 


Obligatoriskt möte

Klockan 20.00 träffas vi alla utanför värdshuset för det traditionsenliga välkomstmötet. Här får ni information och har också möjlighet att ställa frågor.

Tips till packningen

I år finns sjukvårdare och Tryggve i huset Liljebacken. Hit kan du gå när du behöver hjälp. På korpkullen och på offen kommer det dessutom finnas förstahjälpenväskor. Kodordet för när en sjukvårdare behöver tillkallas är SJUKVÅRDARE. 

Men vi vill tipsa om några saker som är väldigt bra att ha med sig: 

  • Sjukvårdsutrustning: plåster, skavsårsplåster, myggmedel, huvudvärkstabletter, vätskeersättning.
  • Fler strumpor än du tror behövs. Glöm inte byta strumpor varje dag, och rena strumpor kan vara skönt att ha på natten!
  • Mellanmål. Exempelvis torkad frukt, bär och kex. 
  • Inlajv-filt. Det är ju alltid mysigt att kunna svepa in sig i en filt på kvällen.

Rökgranaters färger

  • Rökgranaters färger på rök betyder olika saker.
  • Blått står för magi.
  • Lila handlar om fuffens och slöjan.
  • Orange är alkemi.
  • Grön rök är kopplat till religion.

Skicka meddelanden inlajv – Aroska posten

I år vill vi testa ett sätt för att skicka meddelanden inlajv. 

Hur går det till? Jo, meddelandet eller brevet lämnas i banken. Banken hissar upp en vimpel så den som känner sig manad kan se att det finns ett meddelande att leverera. 

Kostar det något? Jo, den som vill få meddelandet skickat får betala. Två koppar är standard. Är det du behöver skicka viktigt och behöver komma fram fort? Då behöver du betala mer! 

Får jag något för att springa med meddelanden? Ja! Ett perfekt sätt att få in några extra koppar i skattkistan.

För att sätta det i perspektiv kan du tänka på att grovarbetare tjärnar 3 koppar om dagen, ett befäl 5 koppar. Ett mål mat på värdshus kostar 2 koppar. 

Off-pengar då?

Istället för kronor och ören snackar vi daler. Inlajvvaluta är koppar, silver och guld.

Extra vetande: I Sverige tillverkades de första dalerna år 1534. 

Fiktionen

Värdshuset har lidit hårt. De har svårt att få fram sina leveranser då Skogsfolket hindrar handeln i byn sedan senaste byrådet.  Att byborna inte gav Gladsmarksborna talerätt på tinget har skapat både stora och små problem. 

Värdshusvärden övergav byn och nyanlända Vidar ”kniven” Bille tog på sig att försöka hålla värdshuset levande. Hans första tid har varit kämpig och att byns nya gast verkar vara förtjust i att spöka på värdshuset gör det inte lättare. Alla i byn har tagit på sig att hjälpa värdshuset med små sysslor för att få personalen att stanna trots trakasserierna från gasten. 

Byn har fått besök från ätten Vigfusarna som kommer som en delegation från Könugård och de kristna besökarna har börjat etablera sig med en kyrkobyggnad och deras läkekunniga har ställt sig till förfogande för sjukstugan. Deras nya innovativa metoder både chockar och intresserar byborna. Men deras läger har redan fått rykten om sig för sin gästfrihet. 

Eira Skallagrim har skrivit kontrakt med byrådet om att bistå med ett basförråd till sjukstugan efter angivna ramar med byn som betalar henne för detta. Utöver det har Sigrid Sigridsdotter fått uppgiften från byn att ta hand om sjukstugan som ansvarig när Torun Sigridsdotter inte är tillgänglig. 

En eller flera nya varelser har hörts utanför byn. En obegripligt vacker locksång hörs på kvällarna.  Trots byhirdens försök att lokalisera varelserna försvinner folk var och varannan vecka. Vissa kommer inte tillbaka och de som kommer tillbaka är svårt skadade, rädda och svamlar om ”Drömmaren får inte vakna”. Byrådet står handfallna inför den nya faran. Trollen i byn hör ljuden men lockas inte av den fagra musiken vilket är misstänksamt.