Trollblod

När Globurgh återkom till Dryshoz upptäckte hen samma sak som andra zahai som också återvänt att de bästa grottorna och hålorna numera var ockuperade av rataki och någon Kung Pip gjorde anspråk på de bästa jaktmarkerna. 

Globurgh hade tillbringat hösten och vintern i ett gammalt grävlingsgryt hen hade gjort större. Hen hade ständigt varit hungrig och mest levt på dhomaji, nuchuri och en och annan hare. Och ig förstås.

Härtåget mot Nidaros under Shurr-Skessa hade till en början varit framgångsrikt, men sedan hade allt blivit skit. Belägringen drog ut på tiden och inget hände. Det glim och det saftiga människokött som hade utlovats blev om intet. Efter hand började krigare hoppa av. Först var det bara rykten om en och annan, sedan började stora grupper och hela klaner lämna Shurr-Skessas hopplösa företag.

Till slut beslutade sig även Globurgh sig för att desertera. Tillsammans med några stöddig och pålitliga krigare hade hen begett sig tillbaka till Dryshroz. Detta var dagarna före tarki slutgiltligen bröt belägringen och krossade de trollblod som var kvar. Med vetskapen om att de flesta andra hade begett sig söderut eller följt kusten så framstod det som ett vettigt val. Men under resan dit hade följet krympt drastiskt. Några hade svepts iväg av en lavin, Groz och Zerthrokh hade fallit i strid mot de förbannade råttorna, och Fhagajol det smutsiga kräket hade Globurgh själv haft ihjäl kort efter de anlänt till Dryshroz. Fhagajol hade velat försöka ansluta sig till Bashkaum Raz Hân som de visste fanns i faggorna men Globurgh hade velat söka upp sin kranklobs gamla klan Urgi som ryktats finnas i närheten.

Livet var rätt bra orättvist, ingen mat och inget sällskap och råttor och obehagliga skogsväsen runt varje sketen sten och förbannade träd. Men de tarmmaskarna skulle snart få! Trollbloden var på väg tillbaka och snart skulle skogarna och hålorna åter tillhöra dom. Snart var det dags för Raugukht, den första någonsin i området. På grund av alla omflyttningar ska jaktmarkerna delas upp mellan klanerna. Tiden tills dess ämnade Globurgh att samla på sig så mycket artefakter och rikedomar som möjligt för att få största möjliga chans att bli upptagen i en klan och ge klanen möjlighet att lägga beslag på så stort och bra område som möjligt.

Svartiska ord i stycket:
dhomaj = mask
ig = svamp
kranklob = mor
nuchur = insekt, skalbagge
zahai = trollblod