Legenden om Hjorvard

Hjorvard var den tredje sonen till en Hirdman i Birka. Och han var som de flesta pojkar, drömmer om stordåd och hjältedåd. Han tränade så ofta han kunde med svärd och sköld och utåt sett sa han att det var för att skydda Birka. Men han längtade bort. När Birkas gamla berättade sagor och legender ville han alltid veta mer om en plats kallad Gladsmark. Där var skogen full av älvor, trollblod, troll och andra väsen som levde i symbios med människorna. Det skulle också finnas en stor alv bosättning där som välkomnade människor om de hade gott i sitt hjärta. 

Så en dag, tjugo fyllda, lämnade Hjorvard Birka för att söka sig till Gladsmark. Han hittade den alv bosättning som fanns och levde i tio år i harmoni med varelserna omkring. Men han kände sig ensam. Det fanns inte många människor i krokarna.
Med hjälp av en god vän, skogsrået A’ika så byggde Hjorvard upp ett värdshus och ett hus att bo i. Han reste sedan runt i Svea Rike och berättade om sin by i den vackra skogen. Människor från när och fjärran som längtade bort slog följe med honom. Snart spreds ryktet själv och människor kom för att söka sig till byn som fick namnet Gladsheim. Hjorvard, som den naturliga ledaren han var, ledde byn i fred och harmoni med skogen. Inte ens näcken bråkade med byborna mer än enstaka hyss. 

Men snart skulle något förändras. Trollblodens samhälle fick ny ledning och lämnade platsen. Kvar lämnades några råskinn som inte ville lämna sitt hem. De blev snart uttråkade  och började bråka med byn. 

Hjorvard hade under sina år hittat sig en käresta hos trollbloden, Nakata. Nakata slet hårt för att hjälpa Hjorvard hålla fred. Men allt fler av skogens varelser blev rastlösa och trötta på att skogen höggs ner och djuren dödades för att byn skulle kunna växa. 

När Nakata en dag hittades död i skogen blev Hjorvard vansinnig och gick i bärsärk. Han dödade alla varelser han kunde hitta, det var en massaker. A’ikas egna barn, rautherna var några av dessa offer som dog för Hjorvards vrede. Hon svor en ed att aldrig lita på en människa igen. Gammal som A’ika var insyrades eden i magin som virvlade runt byn. Skogen själv fylldes av en rasande magi och slog ner Hjorvard.
En dröm om hjältedåd ledde till hjärtesorg och mord. 

Än idag lever skogen vidare med sitt löfte att aldrig lita på en människa och sedan den dagen har byn Gladsheim aldrig haft en hövding mer än ett år på posten, de som försökt stanna har alla mött ett för tidigt öde. Och sedan dess har byn Gladsheim och skogen och markerna runt om inte kunnat bibehålla fred under en längre tid.