Funktionärer

Funktionärer är så otroligt viktiga för att kunna arrangera lajv, därför får funkisarna inte bara oändligt med kärlek utan också;

 • Delar eller hela anmälningsavgiften betald om man jobbar under lajvet.
  • 100% om man har löpande uppgifter under lajvet.
  • 50% eller motsvarande del ifall man jobbar delar av lajvet.
 • Maten betald om man jobbar före och efter lajvet

Är du intresserad av att åka som funktionär så är du välkommen att anmäla det i anmälningen. Du är välkommen! Du behöver betala in anmälningsavgift som återbetalas efter lajv när du har fullgjort dina uppgifter. Har du frågor? Hör av dig till doh@berghemsvanner.se.

Allmänfunktionärer

Status på ansökan: Öppen

Beroende på syssla så kan du behöva utföra vissa före, under eller efter lajv. Detta är något du diskuterar med vår praktiskt ansvariga. Om du verkligen inte kan göra något under en speciell tidsperiod så kan vi säkert lösa det. Vi söker många funktionärer för att dela arbetsbördan. Finns det något specifikt du vill hjälpa till med så skriv det i din anmälan. Det som gäller för dig som ska hjälpa till före lajvet måste vara på området och redo att börja jobba klockan 10. För dig som ska hjälpa till efter lajvet gäller det att du stannar tills du inte längre behövs på söndagen (oftast 17-19).

Områden där det behövs hjälp från allmänfunkisar är:

 • Dass-städning under lajvet
 • Hus, besiktning före och efter lajv
 • Incheckning
 • Utcheckning
 • Läger, besiktning före och efter lajv
 • Montering av exempelvis tält
 • Offen, besiktning före och efter
 • Parkering före lajv
 • Parkering efter lajv
 • Chaufförer
 • Allmänna allmänfunkisar under lajvet

Specialfunktionärer

Dessa har antingen en mer tydligt definierad roll, speciella kunskaper och utbildningar eller helt enkelt en karaktär på sitt ansvar som skiljer sig från allmänfunkisar. Roller som behöver fyllas är:

Barn- och ungdomsfunkis

Status på ansökan: Öppen

Det behövs funkisar som hjälper de som är ansvariga för barn- och ungdomsaktiviteterna. Det betyder inte att du kommer lägga hela lajvet på att ge barn och ungdomar ett fantastiskt lajv, utan att du kan ta på dig att genomföra en aktivitet för antingen barn eller ungdomar. Känns det som något för dig? Får du genast idéer om små äventyr? Hör av dig till oss via doh@berghemsvanner.se.

Brand- och säkerhetsansvarig

Status på ansökan: Öppen

Viktigt att man har gedigna kunskaper inom relevanta områden, såsom brand och risker kring det, eftersom man kommer att diskutera detta med arrangörerna, samt bidra till att alla läger som vill kan elda på ett säkert sätt.

NPC:er

Status på ansökan: Öppen

I år har tänker vi prova att inte ha en dedikerad NPC-grupp utan deltagare som spenderar delar av lajvet med att vara NPC. Är du intresserad? Anmäl ditt intresse av att NPCa när du gör resten av anmälan! Vi uppskattar verkligen dig som kan tänka dig att vara NPC.

Sjukvårdsfunkis

Status på ansökan: Öppen

Viktigt att man har någon form av relevant utbildning, såsom första hjälpen-träning, sjuksköterskeutbildning, eller liknande.

Trygghetsvärdar

Status på ansökan: Öppen

Ingen speciell träning behövs, men du ska vara bra med människor, trollblod och andra väsen. Du kommer vara en av flera i ett team som ställer upp när deltagare behöver prata. Det kan handla om att hjälpa till i konflikter, att finnas där som någon att prata ut med, eller att bara finnas där. Du ska vara trevlig och förstående, samt kunna prioritera andras välmående över din egen spelupplevelse, om det kommer till det. Empati helt enkelt, och en vilja att göra bra saker!

Värdshuset och Skogskrogen

Status på ansökan: Öppen

Likt alla andra år så kommer Värdshuset (och eventuellt Skogskrogen) vara öppet och servera mat till dem som har betalat för det. Vi söker efter personer som vill lajva värdshuspersonal. Du kommer stå i baren, hjälpa till att servera mat och till viss del även hjälpa till i köket när det behövs. Värdshuset tenderar att bli ett centrum för rykten och socialt spel, så du kommer få möjligheter att interagera med många spelare.

En hel del arbetsuppgifter involverar dock inte matlagning, och därför söker vi alla möjliga som kan tänka sig fylla denna viktiga in- och off-funktion.

Mästaralkemister

Status på ansökan: Öppen

Lajvet behöver fyra personer som spelar Mästaralkemister. Som Mästaralkemist bör du vara ganska stationär och lätt att hitta. Vi söker två personer stationerade i Gladsheim och två personer i skogen/Nyby.

Du kommer få tillgång till det du behöver veta i god tid före lajvet. Alkemister måste skriva ner bryggdens/salvans/preparatets syfte, ingredienser och tillvägagångssätt och sen berätta om detta för dig. Du avgör sedan (med bakgrund i den hemliga informationen som du får före lajvet) om alkemisten har lyckats, om preparatet är så starkt som alkemisten vill och hur länge det verkar. Och vilka nackdelar det kanske har.

Ritualansvarig

Status på ansökan: Öppen

Lajvet behöver en person som kan ta på sig ett ritualansvar. Som Ritualansvarig godkänner du magiska ritualer och kan avgöra och meddela resultat av magiska ritualer. Du bör vara ganska stationär och lätt att hitta.

Du kommer få tillgång till det du behöver veta i god tid före lajvet. Krav på skriftlig rapportering av syfte, ingredienser, tillvägagångssätt och liknande gör att ditt arbete enklare.

Vill du ställa upp som någon typ av funktionär? Maila doh@berghemsvanner.se.